Binnenkant van een holle houten plank in aanbouw
Hoe maak je een holle houten surfplank?

In het kort: verlijm rails, een onder- en bovendek aan een houten geraamte. Voeg doek toe om de plank te verstevigen, zodat je er geen deuken in stampt, en rond het af met het aanbrengen van een zeewaterbestendige laag.

Hoewel dat simpel klinkt, is het maken van een holle houten surfplank moeilijk en tijdrovend. Het proces begint met het ontwerpen van een plank in een computerprogramma. We bepalen de juiste vorm en volume, en daarna wordt het ontwerp overgezet op hout. Onze planken hebben een geraamte van waterbestendig multiplex en een buitenkant gemaakt van lichtgewicht hout, balsa. We gebruiken ook andere houtsoorten om de plank te decoreren en verstevigen.

Elk element van het geraamte, rails en dekken, waaronder dubbelgebogen driedimensionale vormen, wordt met de hand gezaagd, vervormd en geschaafd. Stap voor stap verlijmen we de elementen tot een houten ruwe plankvorm. Daarna wordt de plank geschaafd en geschuurd tot de uiteindelijke vorm, wordt doek verlijmd en ventiel en pluggen geinstalleerd. Het eindresultaat van al het harde werk, dat 6 tot 8 weken duurt, is een prachtige, duurzame en milieuvriendelijkere plank.

De afbeelding hieronder geeft een indruk van de gelaagdheid van een holle houten plank met glasdoek en epoxy.

Onze planken hebben een ventiel en pluggen voor de leash en vinnen. Het ventiel is gemaakt van zeewater bestendig materiaal, en is nodig om de plank te beschermen tegen te grote drukverschillen. Wanneer je in en uit het water gaat, kunnen er grote temperatuurverschillen optreden, die de luchtdruk in de holle plank beinvloeden en de houtverbindingen kunnen beschadigen.

Door het ventiel te openen, zodra je uit het water bent, voorkom je beschadigingen. De leashplug is voor de leash, die voorkomt dat je ver moet zwemmen als je van de plank afspringt of valt. We gebruiken US Box, Futures en FCS vinpluggen, waarvoor veel verschillende vintypen beschikbaar zijn.

Daarnaast is het goed om te weten dat onze holle houten shortboards tot 20% zwaarder, en de longboards tot 10% lichter zijn dan de schuimvariant.