Shaper Job met longboard

Waarom houten planken bouwen?

Hout bewerken en planken bouwen is simpelgezegd super. Daarbij surfen houten planken fantastisch, en zijn ze vriendelijker voor het milieu. Elke plank wordt met de hand gemaakt en is uniek. Je komt meer te weten over het bouwen op deze pagina.

Wat is 'Jabali'?

Jabali (\ˌhäbəˈlē\) is een woord opgepikt tijdens een surftrip in Spanje en betekent 'Everzwijn'. Als je surft als een jabali, surf je met kracht, passie en focus, ook als het lastig surfen is.

Welke typen planken?

We focussen op plankvormen die goed tot hun recht komen tijdens surfen van kleine tot middelgrote, minder krachtige golven. Daarnaast is het ook de bedoeling om de plank te kunnen gebruiken tijdens surftrips naar de Atlantische kusten, waar de golven meer pit hebben en vaak wat groter zijn.

We ontwerpen de planken echter niet alleen voor deze condities, maar laten ze ook testen door bevriende surferleraren in zuid-Frankrijk en noord-Spanje en, de kiteboards, in Belgie en Nederland.

Mocht je op zoek zijn naar iets anders, stuur ons een bericht met jouw idee-en. We bouwen met veel plezier een custom shape.

Zijn Jabali surfboards ecologisch verantwoord?

Omdat we hout als basis materiaal voor de surfplank gebruiken, is een Jabali plank beter voor het milieu. Hout is immers een hernieuwbare grondstof. Bovendien is hout steviger, blijft het mooi en behoudt z'n flexibiliteit. De plank gaat nog langer mee als deze als decoratie aan de muur wordt gehangen na je surf pensioen.

Voor de planken met een houten schil rond een schuimen kern, gebruiken we milieuvriendelijk of hergebruikt schuim.

Daarnaast gebruiken we een epoxy met een hoog plantaardig aandeel om het glas te verlijmen en de plank zeewaterbestendig te maken.

Om de stap naar 100% milieuvriendelijke planken te maken moeten we echter ook de andere lijmen en het glasfiber vervangen. Omdat er op het moment echter geen geschikte vervangers voor deze materialen zijn, richten we ons op het reduceren van hun gebruik.

Hoe lang gaan Jabali surfboards mee?

De bruine tabel rangschikt duurzaamheid afhankelijk van het materiaal. Houten surfplanken zijn het meest duurzaam; de houten kern is stevig, kan als nagenoeg onbreekbaar worden beschouwd en wordt niet afgebroken door zonlicht.

Uiteraard heeft elke plank liefde en zorg nodig. Met de juiste aandacht, gaan houten surfplanken een heel leven mee.